Actuele situatie Covid-19 binnen Catharina, thuis op Voorne

Pension ’t Hart (Oostvoorne) is Covid-vrij. Eind vorige week is de afdeling gedesinfecteerd en professioneel gereinigd. Vanaf heden is het weer mogelijk om nieuwe bewoners op te nemen. De Duinpannen (Rockanje) bevinden zich nog in de quarantaineperiode; er zijn geen nieuwe besmettingen geconstateerd. Naar verwachting zijn de Duinpannen eind deze week ook Covid-vrij en kan de afdeling dan gedesinfecteerd worden.

Gelukkig was de uitbraak snel onder controle en de situatie binnen een maand weer zoals normaal. Uiteindelijk zijn er verdrietig genoeg in totaal 11 bewoners aan Covid-19 overleden, zijn er bijna 20 bewoners besmet geraakt waarvan enkele behoorlijk ziek zijn geweest. Ook zijn ruim tien medewerkers in deze periode positief op Covid-19 getest; zij zijn gelukkig niet ernstig ziek geweest.

Recent heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een online bezoek gebracht aan Catharina, thuis op Voorne. Dit bezoek was gericht op de aanpak van Covid-19 binnen Catharina. De inspectie heeft Catharina niet alleen gecomplimenteerd, maar ook uitgesproken dat het beleid van Catharina landelijk tot de minderheid behoort, maar een voorbeeld is voor de rest van Nederland. De inspectie heeft geoordeeld dat er sprake is van een zorgvuldige afweging tussen kwaliteit van leven en veiligheid. Hierover is open en transparant gecommuniceerd met allen die het betreft.

Op dit moment treft Catharina de voorbereidingen om op korte termijn haar bewoners te kunnen vaccineren tegen Covid-19, naar verwachting vanaf 25 januari. Veel medewerkers zijn gelukkig al gevaccineerd. Omdat landelijk de ontwikkelingen rondom Covid-19 nog zorgelijk zijn en bezoek welkom is, is er een uitdrukkelijk verzoek aan bezoekers om de RIVM-richtlijnen strikt na te leven.